top of page

Positiv tænkning - et indre fængsel!


Husk du bliver, hvad du tænker, så stop med at tænke negativt, hvis du vil være lykkelig.

Okay fu… men lige nu sidder jeg med en ustoppelig følelse af, at mit liv ikke er perfekt. Jeg går trofast hen til mit spejl og siger mine selvbekræftelser: "Gry du er smuk, dit liv er perfekt." - Men da jeg efterfølgende kigger på facebook, så er de andres liv stadig mere lykkeligt end mit.

Størstedelen af de coaches og mentorer, som jeg møder, fortæller, at jeg skal fokusere på det, som virker. Jeg skal gentagne gange skrive og sige positive selvbekræftelser samt huske at være taknemmelig over tre ting hver aften. Så vil jeg på et tidspunkt tiltrække lykken, jeg skal bare blive ved.

Men holymoses hvor lang tid skal vi bevæge os i det positive hamsterhjul, før lykken falder ned i hovedet på os. Men de svære følelser forsvinder ikke. I’m sorry - jeg bryder den positive stemning! Ikke nok med at vi som mennesker helst skal være perfekte, vi skal også barbere vores følelser og sprog for negative elementer!

Fælden ved positiv tænkning er, at vi undertiden kommer til at bestræbe os på at udvikle en rarere, gladere, ‘bedre’ og nybarberet personlighed – og dermed en endnu større skygge og uløste problemstillinger. Problemet med vi fornægter visse sider af os selv er, at de kan styre os ubevidst og derved kan andre mennesker også styre os. Vi kan ende ud i forskellige dramaer med mennesker ved, at vi projekterer vores skyggesider samt power og skønhed ud på andre. De negative følelser prikker til os, når vi er alene, når vi vågner om morgenen, når vi bliver presset, og de kan hen ad vejen komme til udtryk via stress, tabt livslyst, misbrug samt ved at holde vores kreativitet og personlige udtryk tilbage.

Men det værste ved denne negative-barbering af personligheden og jagten på lykken, er at vi går glip af de styrker, som vi kan finde i vores negative tanker. For vi skal bruge disse forskellige styrker og kvaliteter til at realisere vores egentlige drømme.

Positiv tænkning - et indre og ydre fængsel...

Denne positive bølge dominerer ikke kun i vores private liv og på facebook. Jeg erfarer den særligt i konsulentverden, i spirituelle miljøer og i selvudviklingsbranchen. Det kan nemlig være et effektfuldt psykologisk styringsværktøj, så vi kan styre vores medarbejdere eller kursister. For brokker de sig eller stiller kritiske spørgsmål, er det dem, som er problemet. Og det samme kan vi gøre med vores tanker ved at hævde os over vores ”problematiske” tanker og følelser såsom mindreværd, misundelse, stress og ensomhed ved at fordømme, at disse følelser er problemet. Men måske er problemet ikke, at følelserne eksisterer, men derimod at vi ikke ved, hvad vi skal stille op med dem. Og der er facebook, mad, alkohol nogle ”effektive” og falske værktøjer til at dulme de ikke så pæne sider, Hvis vi ekskluderer visse følelser hos os selv, bliver vi til halve mennesker og går glip af potentialet i den anden halvdel.

Ja og dér sad jeg så med alle mine positive selvbekræftelser, som kun kunne passivisere mine negative tanker for et stykke tid. Det mindede mig om det spil i tivoli, hvor man er udstyret med en hammer og skal slå hovedet ned, hver gang hovedet dukker op igen på pladen.

Så selvom jeg var fuldt beskæftiget med min positive hammer i hamsterhjulet, følte jeg, at jeg levede halvt som menneske, at jeg både løb efter livet, samtidig med at jeg ventede på at mine drømme skulle realiseres.

Underlig dobbeltkonfekt at vi løber efter livet samtidig med vi venter på at drømmelivet skal starte. Dette betyder ikke, at selvbekræftelser og positiv tænkning ikke virker for mig, for positive selvbekræftelser kan styrke vores allerede velfungerende sider, skabe mere energi samt passivisere og kontrollere negative tanker for en stund. Men hvis det bliver mit eneste værktøj, kommer jeg til at bruge rigtig meget energi på at bekæmpe den anden halvdel af mig.

Den skjulte skat i vores negative tanker og begrænsninger

Så skete der noget pudsigt midt i mit såkaldte positive hamsterhjul. Jeg mødte en mentor, som sagde: hvor fedt Gry, lad os undersøge dine negativ tanker, lad os se, hvad der gemmer sig. Og så pakkede vi mit positive ydre op. Derinde bagved fandt vi en ”lort” - vi fandt den side af mig, som ikke turde gå efter mine kreative drømme, men i stedet skulle præstere max for at være perfekt. Og uden at det egentlig nogensinde blev godt nok. Puha - og så stopper jeg vist her med at fortælle mere, men min mentor sad bare og klappede i hænderne, for han vidste godt, hvilket stort potentiale, der lå gemt i mine svære følelser. Det eneste, han sagde, var bare: husk at møde det med kærlighed.

Og der sad jeg så med kærlighed og lort op til begge ører. Vi analyserede ikke rigtig lortens opvækst (den historie kan jeg forfra og bagfra), men i stedet tændte jeg min lygte, gik på opdagelse, tog de svære følelser i hånden og puttede den ind i mit hjerte. Og jeg opdagede, at følelserne ikke var så svære i det kraftige skær fra min lygte, som jeg frygtede. I mine følelser af mindreværd lå der skjulte drømme, en vilje til at handle samt en eventyrlig vildskab, som gav mig energi og inspiration.

Yes mine svære følelser forsvinder sgu nok aldrig, men jeg kan lære at lytte til dem og favne dem på bedste vis.

Så når jeg guider meditationer på mig selv og andre, oplever jeg, at der i de svære følelser, som umiddelbart virker negative, gemmer sig en særlig styrke og kvalitet, som på et tidligt tidspunkt i livet ikke er blevet accepteret af omgivelserne.

Så når disse tanker og følelser banker på en stille aften, er det altså ikke for at genere os, men fordi de har et ønske om at blive mødt kærligt.

Så hvis vi endelig skal tænke positivt, så lad os gøre det i mødet med det triste og ensomme, som afviger fra det perfekte selvbillede. Der findes så meget potentielt kunst, innovation, historier, store visioner og drømme i mødet mellem det perfekte og uperfekte – og ikke mindst en lykke og indre frihed i at blive et helt menneske!


bottom of page