top of page

Min ide var en kuffert nødhjælp men blev til 200 tons og 500.000 kr. til Lesbos...


STATUS FRA GRY HEBELTOFT RAVN INDEN AFREJSE TIL LESBOS

Jeg tror ikke, at nogen havde forventet dette, inden vi gik i gang...

Vi har nu i alt samlet lidt over 500.000 kr. til bådflygtninge på Lesbos. Anne Deppe, frøken kickstarter & med-initiativtager, satte virkelig skub i den indsamling. Og på kun 5 dage fik vi doneret 200 tons nødhjælp fra hele Danmark (sko, soveposer, tøj, telte, hygiejnebind, bleer). Og alt nødhjælp er nu sorteret i mand, kvinde, børn mm. samt vakuumpakket med labels på poserne. Hold da op hvor er det vildt. TAK! Utroligt hvad der har kunnet lade sig gøre uden en projektplan. Takket være alle jer frivillige, der har bakket op, taget ledelse og skabt systemer. I alt fylder nødhjælpen 9 containere og 2 lastbiler. Forskellen på lastbiler og containere er, at containerne kommer med søfart til Lesbos og tager ca. 28 dage og lastbilerne kører over Athen og tager ca. 10 dage. En container til Lesbos koster ca. 28.000 kr. og lastbiler ca. 58.000 inkl. moms. Så alt i alt vil en normal fragt af vores 200 tons nødhjælp koste 368.000 kr. Men fordi Mærsk har doneret 6 containere og Blue Water shipping har doneret 50.000, har vi fået alt fragt (2 lastbiler + 9 containere) til omkring 160.000 kr. Altså sparet over 200.000 kr. Tak til Mærsk og Blue Water, der rykkede så hurtigt. Jeg husker, da jeg første gang ringede til Mærsk, hvor de meddelte, at sådan en beslutning normalt ville tage 14 dage at få igennem systemet. Og mig: ”Jamen vi skal være ude af vores lånte lager om 48 timer….” UDFORDRINGER & AMBITIONER Indtil videre har der simpelthen været så mange folk, der har bakket op. Men det betyder ikke, at vi ikke har mødt og møder udfordringer i projektet. En af de største udfordringer, som vi har måtte håndtere efter vi på kort tid stod med 200 tons nødhjælp, er: ”Hvor skal nødhjælpen placeres på Lesbos? Har de egentligt behov for så meget på Lesbos?" For vi ønsker ikke, at vores nødhjælp skal ligge og svine på Lesbos. Med sådan nogle store tvivlspørgsmål, ville det være rart, hvis vi kunne modtage et entydigt svar fra Lesbos. Men fordi der ikke er nogen organisationer eller myndigheder, der styrer og organiserer nødhjælpsarbejdet på Lesbos, får vi forskellige svar, alt efter hvem vi kommunikerer med på Lesbos, og hvilken dag det er. Seje Katja Skov på Lesbos og Eva fra Røde Kors undersøger lige nu lagermuligheder til os. Så pt. bruger vi megen tid på at tale med de forskellige lejre på Lesbos og afdække deres behov. Og da jeg i morges sidder med et utal af fragtpapirer, mails, pakkelister og containernumre, ringer telefonen og det er Michael Holzendorff Lange i den anden ende: ”Gry jeg vil gerne hjælpe dig”. Michael er som sendt fra himlen, for han har mange års erfaring med nødhjælpsarbejde. Så nu har vi Michael ombord, der hjælper med at fordele nødhjælpen bedst muligt. Tak for filan da. I og med at vi har indsamlet flere penge end planlagt, er vores ambitioner og mål også blevet større, og vi arbejder på at støtte op omkring en mere langsigtet løsning, der kan afhjælpe bådflygtningeproblematikken i Molyvos på Lesbos. Og i øjeblikket samarbejder vi med frivillige og lokale om at omdanne en gammel militærbase til en flygtningelejr. Fordelen ved dette er, at sådan en militærbase allerede har vand og sanitære forhold og kan få flygtningene væk fra gaderne i Molyvos samt aflaste hovedlejren i Mytilini. Men problemet er, at en stor del af lokalbefolkningen og myndighederne ikke vil have flygtningene på deres ø, og derfor ikke bakker op omkring etablering af flygtningelejre. På mandag har vi et møde med borgmesteren af Lesbos, som vi har bedt om sparring i forhold til, hvordan vi bedst muligt støtter lokalbefolkningen og bådflygtningene med vores nødhjælp og penge. Det er vigtigt for os at lære Lesbos at kende, møde og forstå de forskellige aktører i flygtninge situationen, for at kunne navigere bedst muligt i vores arbejde. Dette fokus bakkes heldigvis også op af vores professionelle sparringspartnere. Dertil skal jeg sige, at det er meget betryggende, at vi har så mange kompetente mennesker omkring os, som kan rådgive og vurdere situationen. HVEM SKAL AFSTED TIL LESBOS & ANKOMST AF NØDHJÆLP? Undervejs på Lesbos vil dokumentaristen, Johnny, følge vores færd rundt på øen. Johnny har næsten fulgt projektet fra start og vil lave en dokumentar derom. Haha han har allerede mange vilde oplevelser i kassen, håber jeg kan få lov til at sortere nogle af dem fra. Fx da jeg laver ormen af glæde over, at Mærsk redder vores røv wink-humørikon Til min store glæde (og højst sandsynligt også min fars wink-humørikon ) har jeg fået en kvindelig politibetjent med til Lesbos som min højre hånd. En kvinde der bevarer hovedet koldt og hjertet varmt – I like! Derudover skal jeg også rejse med Karina Helsted, mine seje veninde og medinitiativtager til dette projekt, dog skal hun afholde yogaretreat. Men når hun ikke lige underviser i solhilsen, står hun også klar til at hjælpe. Derudover er der mange frivillige danskere, der allerede er dernede eller som er på vej. Pt. kender vi 12 danskere, der rejser derned i samme tidsrum. Og det er godt med alle de frivillige, for vi har så meget brug for hjælp, når vi skal aflæsse vores to store lastbiler med 50 tons nødhjælp på onsdag d. 16. sept. Vi skal nok sende billeder på FB, så I kan se nødhjælpen ankomme. De resterende 9 containere ankommer i slut september og start oktober. TIDEN PÅ LESBOS & VI SES PÅ FB Når vi befinder os på Lesbos, vil vi jævnligt give jer en kort status på Facebook, så I kan følge med fra DK. Dog har jeg hørt, at internettet ikke altid virker optimalt, så derfor tør jeg ikke love, at jeg skriver dagligt ☺ Jeg bliver tit spurgt både af pressen og folk jeg møder, om jeg ikke er nervøs for projektet og for om det ender galt. Dertil er mit svar, at vi har forberedt os så godt vi kunne ved at dække os ind med mennesker, der kan støtte op fagligt, praktisk og følelsesmæssigt både før afrejse, på rejsen og når vi kommer hjem. Og nej jeg er ikke nervøs, men jeg er meget obs på at tage de bedste beslutninger for projektet, og derfor allierer jeg mig med så mange erfarne, godhjertede og dygtige mennesker som muligt. Ingen af os kan slå op i bog, hvordan vi løser denne flygtningestrøm, men vi kan indstille os på, at denne flygtningestrøm er voksende, og derfor kræver nye løsninger og samarbejder på tværs. Og tilsidst endnu engang tak for alle de vilde donationer, de frivillige der knokler både i DK og på Lesbos, mediernes dækning og hjælp fra samarbejdspartnere. - Vi vil gøre vores bedste for, at det alt sammen hjælper på den bedste måde. Vi ses på FB, vi ses i GodaftenDanmark d. 21. sept. og vi ses måske til frivilligefesten d. 17. oktober. Kryds fingre for at alt klapper med lastbilerne på onsdag :-) Kram fra Gry og resten af teamet Hjælp til bådflygtninge på Lesbos

https://www.youtube.com/watch?v=J-dKndTQIOY

bottom of page