top of page

Misundelsens to veje – hvad vælger du?


Misundelse er en grim ting, er der nogen, der mener. Men jeg har erfaret, at misundelse også kan være en effektiv indikator til at fortælle os, hvad vi længes efter at udleve. Det kommer udelukkende an på, hvad vi gør med følelsen.

Misundelse sker ofte, og specielt på de sociale medier, hvor vi hurtigt kan få en følelse af, at vores liv er uperfekt og andres liv er meget federe. Men der hvor misundelse kan være en vigtig indikator er, når bestemte personer rammer os. Nu vil jeg overordnet ridse to veje op, som vi kan gå, når vi bliver ramt af misundelse. På den ene vej sker der ikke en skid, og på den anden vej kan misundelse faktisk være en vigtig information og drivkraft til at realisere vores drømme.



VEJ 1 – SKER IKKE EN SKID: Når vi bliver ramt af misundelse bliver den hurtigt efterfulgt af kritik – enten ved at vi kritiserer os selv eller den person, som vi bliver ramt af. Vi kan fx synes, vores eget liv er lidt for leverpostejs agtigt og vedkommendes liv bare er meget federe end vores. Eller vi kan kritisere vedkommendes liv, så får vi det lidt bedre med os selv. Begge måder stammer fra mindreværd, for enten kritiserer vi os selv og putter andre op på en piedestal, eller vi hævder os selv og tager andre folk ned. Ved begge måder forsøger vi at rumme og holde følelsen af misundelse ud. Men det er også en kæp i hjulet på os selv, da vi faktisk ikke kommer videre.



VEJ 2 – VIGTIG INFORMATION OG DRIVKRAFT: En anden vej vi kan gå, når vi bliver ramt, er at: a) Registrere følelsen af misundelse – og sige ”AV” hvis det gør ondt. Det kan nemlig godt gøre ondt, når vi bliver ramt af misundelse, da vi kommer i kontakt med dyb længsel. b)) Dernæst kan man rent fysisk lægge en hånd på sig selv, der hvor følelsen sidder, evt lukke øjnene og høre hvad det er, at den længes efter. Hvad er det for en længsel denne person, vækker i os? c) Til sidst kan man spørge sig selv og sin længsel, er der et lille skridt (handling eller tanke), som vil være godt for mig i dag?



Jeg ved godt - taler af erfaring - at det måske er nemmere at kritisere os selv eller andre, end at tage handling på vores drømme. Men små handlinger kan sgu også gøre noget. Hellere en lille bitte handling end ikke en skid :-)



Knus til dig Gry

bottom of page